Moltes vegades ens trobem amb companys que no volen exercir els seus drets per la por a represàlies. La por ens paralitza i ens fa servils i obedients (“sí, en tinc dret, però si reclamo m’acomiadaran”) però no s’ha d’oblidar que la Constitució garanteix la tutela judicial efectiva (i no només formal) la qual cosa genera el que es coneix com principi d’indemnitat.
Els drets fonamentals (com ara la tutela judicial efectiva) tenen una protecció especial. Així que, contra el que es pensa, qui té més risc de ser acomiadat o traslladat no és la persona que ha reclamat els seus drets, sinò qui no ha gosat fer-ho.
Per això és interessant conèixer casos com el de la Júlia, treballadora de BBVA. La Júlia va patir un primer trasllat forçós aplicant l’article 29 del Conveni Col·lectiu, que va decidir reclamar amb CGT als jutjats. La sentència va fallar en contra del trasllat i va condemnar el BBVA a tonar la Júlia a la seva oficina d’origen.
El mateix dia que la Júlia tornà a la seva oficina el Banc li lliurà ordre d’un nou trasllat aplicant ara el article 28 del Conveni, potser volent donar la raó als qui pensen que és millor callar i obeir. La Júlia, però, va reclamar de nou i el 24 de juliol el Jutjat li ha donat la raó, ha declarat nul el trasllat i ha condemnat a BBVA al pagament d’una indemnització a la treballadora de 6.251 €. El jutge entén que hi ha indicis que el segon trasllat és conseqüència de l’acció judicial de la treballadora davant el primer i és el Banc qui ha de demostrar que està justificat, cosa que no ha aconseguit.
Com diuen els companys de la Secció de CGT a BBVA, hem de donar naturalitat a la defensa els nostres drets. Cap ens ha estat “regalat” i només el seu exercici ple els dóna sentit, sense renunciar a la nostra acció sindical més enllà dels tribunals però també aprofitant totes les eines que tenim a la nostra disposició.
Podeu veure la circular de la Secció a BBVA a la seva web: PRINCIPIO DE INDEMNIDAD ¡¡SITUÁNDONOS!!