Finalment, després d’esgotar el període de consultes i no arribarse a un acord la empresa ha decidit deixar sin efecte l’acomiadament col·lectiu.
Com ja haviem explicat la setmana pasada es va fer una primera pròrroga del període de consultes i es vàren citar el dilluns 27 per aconseguir pactar un preacord aceptable per CCOO i UGT (CGT es va negar tot el procés a aceptar acomiadaments forçosos), per sotmetre’l a votació pels treballadors afectats dimarts i, si fos aceptat, signar-ho dimecres.
Dilluns, però, va saltar la sorpresa quan UGT també va deixar la taula de negociació, deixant CCOO en solitari i sense la majoria necessària per signar l’ERO. Encara que CCOO va continuar negociant en solitari fins las 3:00 del matí i Atos encara va fer una darrera oferta. Dimecres es va tancar el període de consultes sense acord.
Restava per saber quina seria la resposta de la empresa a aquesta manca d’acord. Potser decidia continuar amb l’acomiadament col·lectiu pagant només el mínim legal, com auguràven els que defensaven que havia que signar per, si més no, millorar les condicions dels acomiadaments. O potser, com finalment va passar, la empresa decidia no fer efectiu els acomiadaments ja que, com defensava la CGT, no hi havia causes objetives que justifiquessin aquesta mesura.
Gràcies al treball dels companys de la Secció de CGT a Atos la empresa no va aconseguir imposar el seu ERO. Si no fos així enlloc d’anunciar la retirada de l’ERO ara estariem anunciant l’acomiadament de 149 treballadors i treballadores de la empresa Atos.
Per això cal enfrontar-se als ERO, per que moltes vegades l’escenari catastròfic que ens pinten els que volen signar els acords és nomès això, un escenari disenyat per empenyer-nos cap a les seves propostes i justificar el seu paper de gestors de la conflictivitat a les empreses. Com ara mateix estant fent a Atento.